תוכניות לימודים

לימודי הגמרא:

הלמודים מתחלקים לבקיאות ועיון. בלמוד העיון מוטל דגש רב על העמקה ועל הבנת ההקשר הרחב של הדברים, תוך זיקה חד משמעית לפשט ולחשיבה ישרה. הלמוד מלווה בכתיבת עבודות. תלמידים המצטיינים בלמודי העיון מתקבצים לקבוצת האשכולות (רב גילאית) ומשתתפים בתכנית למוד פעילה ומרתקת, ברמה גבוהה במיוחד. בכל קבוצות הלימוד נעשה ניסיון להימנע מחשיבה ספקולטיבית – מנותקת, ולהקפיד על חשיבה ריאלית המחוברת למציאות. בחטיבת לימודי הבוקר לומדים גמרא, והלכה.

בלמודי הבקיאות רוכשים התלמידים ידע תורני, ומסיימים מאות דפי גמרא במשך ארבע השנים. תלמידים החשים רצון ויכולת להתקדם בתחום זה- מתקבצים לקבוצת "אשכולות בקיאות" ולומדים מדי יום שעה נוספת. קבוצה וולונטרית זו מונה אחוז גבוה מתלמידי הישיבה.

 

תנ"ך, מחשבה והלכה:

לימודי התנ"ך נלמדים בבית המדרש. במתכונת של 'סדר' ושיעור. מתוך מטרה לפתח יכולות של למידה עצמאית בלימודי תנ"ך, הכרות עם השפה והעולם התנ"כי, מפגש עם פרשנים ראשונים ואחרונים, ומציאת האות האישית והפרטית בתורה בנביאים ובכתובים.

גם בתחום המחשבה, המכונה אצלנו "למודי אמונה" מוטל דגש רב על הרלוונטיות של הדברים, ועל המשמעות האישית שאנו מקבלים מהם. מוטיב ההפנמה והעבודה האישית מודגש מאד, כמעט בכל תחום בישיבה. אחת לחודש מתקיימת "התוועדות" בה ניתן ביטוי לעולם הרגשי של התלמידים והצוות.

'כל השונה שתי הלכות' הלכה נלמדת בכל יום  בסוף תפילת שחרית, לרוב הלימוד הוא בחברותות בין-מחזוריות, להעמקת הגיבוש הישיבתי והקשר הבין דורי.

 

מגמת הלמודים הכלליים:

אנו מאמינים בחשיבותם של הלמודים הכלליים ברמה גבוהה, בהרחבת האופקים של התלמיד וביצירת כלי קיבול נוספים לעולם שבקדושה, תוך עידוד השקדנות והלמידה העצמית.

הלמודים מותאמים לתכנית הלמודים של משרד החינוך, הכוללים את מקצועות החובה וההעשרה השונים.

כל תלמיד בישיבה בוחר שתים מתוך המגמות הבאות: ביולוגיה, פיזיקה, תנ"ך, מחשבים, ארץ ישראל, היסטוריה, מוזיקה וספרות – ברמה של 5 יח"ל. אנו מעודדים את התלמידים ליצירה עצמית, ולחקר אישי.

 

אילפא – תוכניות למצטיינים:

  • כתיבת עבודת גמר (ברמה של 5 יח"ל) כתחליף לבחינת בגרות שגרתית. כל שנה נכתבות בישיבה כ 7-8 עבודות גמר בהיקף של כ 80 עמודים. כל תלמיד שבוחר במסלול זה עובד עם מנחה חיצוני, מומחה בתחומו, ויחד איתו הוא חוקר נושא הקרוב לליבו. (בין הנושאים שנכתבו בשנים האחרונות: פרשית ילדי תימן, משפט עברי והחוק הקיים היום, יוספוס פלאביוס, 'נולדנו לרוץ', הקומיקס כאמנות ועוד – אפשר למצוא דוגמאות לעבודות בקישור כאן).
  • אקדמיה בתיכון. מסלול בו ניתן להמיר מקצועות בתיכון בקורסים באונ' הפתוחה, כמעט בכל תחום הנלמד ושאינו נלמד בישיבה: אזרחות, היסטוריה, ספרות, פיזיקה, מתמטיקה, תקשורת, ביולוגיה, כימיה, ועוד.
  • תוכנית תמ"ר בהיסטוריה. תוכנית ייחודית שהישיבה שותפה לה בה כותבים התלמידים עבודה ברמה גבוהה הממירה את בחינת הבגרות.

 

דברים בעלמא

מדי חודש מגיעים מרצים מן השורה הראשונה להעשרת העולם הרחב של התלמידים. כל שנה נבחרים כמה וכמה נושאים בהם עוסקים ואותם חוקרים. (בין הנושאים שעסקנו בהם בעבר: תקשורת, אדריכלות, יחסים בינלאומיים, המגזר הציבורי, מדע וטכנולוגיה ועוד).

 

בדרכי יהונתן – מסע שמינית

בכיתה י"ב יוצאים התלמידים למסע של קרוב לחודש. המסע הוא על ציר גאוגרפי, אבל כמו כל מסע גיאוגרפי הוא נועד לשקף מסע פנימי שעוברים התלמידים.

המסע מאורגן כולו מא' ועד ת' על ידי התלמידים, הן במיקוד הנושאים הן בצד הטכני והן בעיבוד ובהפנמה. בשנים האחרונות המסע נגע בשלל נושאים: תורה, עבודת ה', תפילה, התרבות והלך הרוח בתל אביב, זכרון השואה והתקומה, שביל ישראל – מפגש עם מלאכים, ועוד.

 

התנדבות, קשר אל העם:

המבט סביב מחייב אותנו למצוא אפיקים של קשר אל החברה שסביבנו, ובמיוחד אל הנזקקים שבה. תכנית ההתנדבות (שאיננה חובה, אך משתתפים בה כמעט כל התלמידים) מתפרשת בתלמידי כיתות ט'-יא'. התלמידים בוחרים את אפיק ההתנדבות הרצוי להם, כשהאפשרויות מגוונות וכוללות עבודה עם קשישים, עם ילדים מתקשים, עם נכים פיזית ונפשית, ועם שכבות מצוקה.